MENU CART {{currentCart.getItemCount()}}

喉鉗知多D!!

相信做水喉既師傅都有用過喉鉗!邊隻牌子既喉鉗出名咬得實條喉又夠力好用?應該都唔洗指名道姓啦,睇下身邊既行家用得最多係邊隻未知lor!!

一般來講最常見同最常用既就係直喉鉗,基本上大部份情況下都用得上。雖然係咁,直喉鉗都唔係天下無敵,遇著個單位既設計同裝修特別少少,D喉位刁鑽少少,都會有放唔入把鉗既情況出現。(有時差少少位就係差少少位,放唔入就係放唔入,真是吹脹!)

事實上喉鉗既種類款式已經係五花百門,有D設計就係針對果D差少少同刁鑽既喉位,有D就設計來方便用家,可以快手D搞掂收工!!

又係時候知多D啦!!

RIDGID 結實牌 (美國品牌) - 直喉鉗

又直喉鉗?唔係話係人都知GA咩?仲介紹?

的確,直喉鉗係最常見同最多人用既,不過用得最多既都係12"/14"/18",其實直喉鉗仲有好多尺寸選擇!!

RIDGID既直喉鉗最細去到6",仲細過一隻手,最大既去到60",少D功力都拎唔起!!

咁細把有咩用?由於直喉鉗本身就係一舊鐵,真是"拎出拎入重揼揼",揸耐少少其實都肌肉疲勞!!如果知道本身工程用不著咁大尺寸既喉鉗,拎把細少少既去,起碼唔洗咁重先啦!!做起野上來,夠用既話,拎把細既做自己都舒服D啦!!

咁大把既呢?老實講句,香港地真是好少用得著,外國用到既機會多D。不過都係果句,工具既野知多少少無壞既......

了解更多: https://www.shunsum.com.hk/categories/ridgid-pipe-wrench

RIDGID 結實牌 (美國品牌) - 斜喉鉗

有直喉鉗當然都有斜喉鉗。斜喉鉗咬喉既位置設計到同手柄成少少斜角。有咩用處?

咁既設計主要針對幾種刁鑽位置,包括:

  1. 靠近牆壁
  2. 狹小空間
  3. 距離非常近既平行喉管

用係上面果D喉位,斜斜地入更容易可以咬實條喉,之後就可以轉動,有時仲方便過用直喉鉗!!

了解更多: https://www.shunsum.com.hk/products/ridgid-31065-e-12-heavy-duty-end-pipe-wrench

RIDGID 結實牌 (美國品牌) - 快抓快放喉鉗

不可不提既有這款快抓快放喉鉗!!好處不用多說,單手操作就可以咬實條喉,唔使用另一隻手上死咬實,又方便又快捷!!而且RIDGID喉鉗既質量係好既,唔會咬唔實條喉!!

唔多講,睇下片就知!!

了解更多: https://www.shunsum.com.hk/products/ridgid-10358-heavy-duty-rapidgrip-wrench

RIDGID 結實牌 (美國品牌) - 鋁柄系列喉鉗

睇左上面既片就會發現,RIDGID既喉鉗係有鋁柄系列的!!

之前都講過,喉鉗本身就係一舊鐵來,係有一定既重量既,一直拎住係咁用係會好快累!!

鋁柄系列就解決左重量這個問題!!以常用既14"/18"直喉鉗為例,14"/18"鐵柄直喉鉗分別重1.6kg/2.6kg,而同尺寸既14"/18"鋁柄直喉鉗就分別重1.1kg/1.7kg,足足輕左30%有多!!鋁柄斜喉鉗更輕過鐵柄斜喉鉗40% tim!!

所以,需要長時間拎住來做野既師傅係值得諗諗試下轉用鋁柄,唔洗拎得咁辛苦ma!!

了解更多: https://www.shunsum.com.hk/products/ridgid-31095-814-aluminum-straight-pipe-wrench

RIDGID 結實牌 (美國品牌) - 彎喉鉗

再來講多少少較為特別既喉鉗,就係這把彎喉鉗啦!!

外形係有D古怪,鉗口同手柄平行,而且鉗口設計得更窄,比人係D非常狹窄既位用既!!

RIDGID 結實牌 (美國品牌) - 鏈喉鉗

如果你係做開較重型D既工程,咁鏈喉鉗可能會更適合你!!

用法同一般喉鉗大同小異,不過如果用RIDGID Heavy-Duty型號既鏈鉗,係配有雙鉗牙仔,可以做正反方向的工作!!唔明?睇睇下面官方示範片你就會明白!!

了解更多: https://www.shunsum.com.hk/products/ridgid-31315-c-14-heavy-duty-chain-wrench

RIDGID 結實牌 (美國品牌) - 帶鉗

可能你會問,咁如果我做開唔係鐵喉/銅喉,而係膠喉,或者係做過拋光既令面喉,唔整花得點好?咁就可能要考慮下用帶鉗!!

佢係用條尼龍帶來拿實條喉,專門針對膠喉同拋光過既喉使用!!而且條尼龍帶係有聚氨酯塗層係上面,用來保護條喉既表面的!!

RIDGID 結實牌 (美國品牌) - 六角喉鉗

這把六角喉鉗係無齒既,因為唔係設計來咬住條喉,而係用來扭緊接駁水喉既六角絲母方形絲母其他接駁口等。

加大左個開口既設計係為左方便用係盆底和水槽下排既水道,同時適合狹小空間中進行操作!!

下面條片有好多示範,不妨睇睇!!

如果你能睇到這裡,證明你係真正既用家,而且對工具仲好有熱誠同興趣tim(唔係睇我寫咁多野做咩?)喉鉗工具真是好多,這裡講既已經係最為常見的!!如果真的有興趣想知多D,睇下實物咁,可以去我地門市睇下。又或者到我們網店睇下!!

門市: 九龍旺角新填地街293號地鋪

網店:   https://www.shunsum.com.hk/categories/ridgid-pipe-wrench

信心電動工具有限公司

信心電動工具有限公司
門市: 九龍旺角新填地街293號地鋪
Retail Shop: G/F., 293 Reclamation Street, MongKok, Kowloon, H.K.

我們的Facebook專頁