MENU CART {{currentCart.getItemCount()}}

拮機知多D!!

相信各位師傅都知道要切割鐵通,水喉既時候,都要用到拮機!!市面上的拮機通常都係4吋,7吋,14吋咁上下,視需要切割的大小粗幼而定,平既幾百元有交易,有返個牌子既就要貴多DD啦。

之不過無論邊種拮機,相信用家都會發現以下幾個問題:

1. 聲音太大

- 拮一兩下可能唔多覺,但長期使用都係會對聽覺唔好,始終對耳仔都係自己

2. 火花多

- 這個不用多說,係人都知,拮野時都要睇睇周圍有冇人先好落刀,彈到自己友還好,一場工友在心中明白既,講聲Sorry就得;如果彈到街邊其他人就唔係咁講,咁唔好彩有個家長拖住個小朋友行過彈到佢,麻煩起來真是上左youtube都唔知...

3. 安全性

- 你用既拮機如果有保護罩可能會好D,質量不佳既連保護罩都無個,用得唔好真是成隻碟飛出來都聽講過...

 

其實市面上有其他牌子係針對上面情況研發左D解決方案的工具既!!雖然你會覺得未必用得著,但工具既野知多D一定無壞,仲可能比人覺得你Pro d tim!!

exact (歐洲品牌,歐洲生產)

先為大家介紹這款工具是歐洲品牌的exact拮機。聽說在德國無人不識,而且幾乎係每個做水喉既師傅自己都有1部!!

點解在歐洲咁受歡迎呢?

第一:安全。開關設有安全掣,鬆開手會關機。而且拮碟有保護罩包住,仲要係包住成隻碟,只有落刀時拮碟先會露出來,非常安全!!

第二:火花小。只有落刀果下會有少量火花,落刀後幾乎零火花,彈唔到人,又彈唔到自己!!

第三:操作簡易,形像專業。機器配有專用工具袋及其他附件工具,操作時單手向前推即可,快而準!!

講多無謂,睇片最實際!!睇睇下面既示範片啦!!

了解更多: https://www.shunsum.com.hk/pages/exact

exact PipeCut 220E示範

拮喉連玻口-約2分鐘搞掂

ASADA (日本品牌)

另外一個想介紹的牌子相信行內人士會熟D,就是日本品牌ASADA。

首先介紹既係ASADA Pipe Saw 200SP,有咩好野?

1. 單手操作。只要固定好條喉,單手就可以操作,

2. 火花少。火花少到幾乎無,安全易用。

3. 1個字,輕。而且機身都好輕下,得3.9kg,攜帶方便。

都係果句:睇片最實際!!

了解更多:https://www.shunsum.com.hk/products/asada-pipe-saw-200sp

官方介紹

實際操作示範

ASADA (日本品牌)

最後仲有1款ASADA的拮機介紹給大家。雖然實際需要用到的用家可能不多,但都係果句,工具既野識多D無壞既!

要介紹既就是ASADA Band Saw Beaver 6/6F帶鋸機。有咩特點?

1. 可同時切割多條喉管(當然都有限制啦,不過已經比其他工具優勝!!)

2. 切割不需用力。你無睇錯,真是唔使點用力(唔信可以睇睇下面示範片)。只需要固定好喉管,啟動機器後就可以行開等完成。切割係自動既,完成後仲會自動關機,安全方便。

3. 同樣都係接近零火花。而且切割過程幾乎自動,無需人手操作,開左機後真是可以坐底飲啖茶食個包休息下。

4. 可以調整角度至45度,要做斜角切割就一流啦!!

了解更多:

https://www.shunsum.com.hk/products/asada-band-saw-beaver-6

https://www.shunsum.com.hk/products/asada-band-saw-beaver-6f

 

官方介紹

舊型號示範,用法同樣有參考價值!!

信心電動工具有限公司
門市: 九龍旺角新填地街293號地鋪
Retail Shop: G/F., 293 Reclamation Street, MongKok, Kowloon, H.K.

我們的Facebook專頁